Vad kostar det?

Vad kostar det egentligen?

 

När man är på badrumsrenoverings tankar så funderar man även på kostnaden och många undrar hur mycket det kostar men det finns inga fasta priser, det skiljer avsevärt beroende på hur många ändringar du tänker utföra i badrummet.

Nytt badrum kostar mycket i material, allt från kakel och kranar till dusch and små inredningsdetaljer. Ett nytt badrum kan kosta mellan 5,000 kr och 20,000 kr per kvadratmeter. Arbetskostnaden är också en väsentlig del av den totala kostnaden men man kan halvera arbetskostnaden genom ROT-avdrag, vilket gör det förmånligt att anlita en firma eller en hantverkare.

Generellt kostar en hantverkare 500 kr i timmen och ett badrum tar uppskattningsvis 100 till 400 timmar att renovera. Bor du i en storstad får du räkna med ett högre pris.

 

Materialkostnaden

Materialen kan du börja leta runt själv och se vad den inredning som tilltalar dig kostar. Du kan hitta billigt men stilrent kakel på de stora varuhusen och det finns även mer exklusiva inredningsalternativ hos de lite minde importörerna och utländska företagen. Kom ihåg att räkna vad kaklet kostar för hela badrummet och att göra en lista eller en planering för all inredning tänker köpa och vad den kostar innan du börjar med inköpet.

Du kan alltid fråga badrumsentreprenörer, de kan hjälpa dig i denna process och ge fullständiga konkreta förslag på allt du kommer behöva till renoveringen.

 

Hur kan jag få ner den totala kostnaden?

Stalltipset är att alltid ta emot offerter/kostnadsförslag från olika firmor/hantverkare för då kan du förhandla ner priset. Hör gärna av dig till flera hantverkare och utnyttja ROT-avdraget, som kan låta dig dra av upp till 50,000 kr per (vuxen) person och år, men det gäller endast för arbetskostnaden. Tänk på att ta med alla bitar i uppdraget, en rörmokare är en viktig komponent i ditt bygge om du t.ex. bor på Östermalm i Stockholm så vill du komma i kontakt med en rörmokare i närheten som kan hjälpa dig på kort tid.