Hyresrätt vs. bostadsrätt

Är du sugen på att fräscha upp din lägenhet? Tänk på att innan du sätter igång med en renovering, oavsett om det gäller badrummet eller något annat rum, tar reda på vilka regler som gäller just där du bor. Det är till exempel skillnad på om du bor i hyresrätt eller i en bostadsrätt. Om du inte själv äger lägenheten har du inte rätt att göra vad du vill med den utan att ha fått tillåtelse.

Hyresrätt

Bor du i en hyresrätt är det i de flesta fall tyvärr inte särskilt mycket du får göra för att snygga till din lägenhet. Måla väggar eller tapetsera brukar vara tillåtet i de flesta hyreslägenheterna, men där går ofta gränsen. Målar du om eller tapetserar själv bör du dessutom vara medveten om att du kan bli skyldig att bekosta ommålning eller -tapetsering om hyresvärden anser att du gjort ett dåligt jobb.

Det finns de fall där du kan få möjlighet till att utföra större förändringar i lägenheten trots att det är en hyresrätt. I dessa fall är det dock i regel du själv som får stå för kostnaderna. Och även här kan du bli bekostnadsskyldig om du inte gjort ett bra jobb.

Bostadsrätt

Bor du däremot i en bostadsrätt har du betydligt många fler möjligheter att forma ditt hem så som du vill ha det. Dock ska du komma ihåg att det finns gränser. De finns de renoveringsprojekt som kräver tillstånd för att få utföras.

Enligt bostadsrättslagen är insidan av en bostadsrätt ägarens ansvar medan sådant som rör det yttre faller på bostadsrättsföreningens ansvar. I lagen har man dock inte specifierat var gränsen går mellan ägarens och föreningens ansvar, därför bör man alltid ta reda på vad som gäller där man bor genom att ta kontakt med föreningen.

Renovering av badrum

Bor du i en hyresrätt har du inte rätt att renovera badrummet. Däremot kan du ta kontakt med din hyresvärd angående eventueller fel/skador som bör åtgärdas. Men det är alltså hyresvärdens ansvar och beslut om badrummet ska renoveras.

Bor du i en bostadsrätt så har du rätt att renovera ditt badrum. Däremot är det viktigt att tänka igenom ditt beslut ordentligt innan du börjar. Att renovera badrummet är ett jobb för någon med kunskap och erfarenhet. Vem som helst bör inte renovera badrummet. Det är viktigt att känna till våtrumsreglerna som gäller för att allt ska gå rätt till.

Dessutom är renovering av badrum ofta väldigt kostsamt. Se till att du har sparat ihp en tillräckligt stor summa pengar för att kunna täcka alla kostnader innan du sätter igång med renoveringen. Räkna även med oväntade extra utgifter.