Bra att veta

Badrumsrenovering tips för dig som aldrig har sysslat med sånt förut..

Att renovera sitt badrum är ett sätt att öka trevligheten och mysfaktorn hemma. Mäklare påstår att renoveringen är ett smart drag eftersom det ökar värdet på hemmet och man får alltid pengarna tillbaka vid eventuell försäljning.

Det kanske inte är alltid så lätt att planera och genomföra det hela, det finns väldigt många saker man bör tänka på innan man fattar beslut, vi har samlat lite tips åt er som överväger en badrumsrenovering.

 

Göra jobbet själv eller anlita en kunnig?

Till stor del av badrumsrenoveringen handlar det om kostnaderna. Det sägs att man kan spara upp till 50% genom att göra det själv men många tänker inte på det dels för att det tar betydligt längre tid eftersom att du inte kommer kunna jobba på det heltid och dels för att du kommer jobba långsammare än ett proffs.

Om du tänker göra renoveringen själv rekommenderas att du:

  • Har erfarenhet av badrumsrenovering sedan tidigare
  • Gör mindre ändringar och renoveringar
  • Inte drar om nya ledningar
  • Inte kräver en omstruktuering av badrummet
  • Har planerat ordentligt innan du påbörjar arbetet

Glöm inte att ett proffs vet vad den gör och kan alltid komma på smarta lösningar för att t.ex få mer plats i badrummet. Dessutom så krävs det att badrumsrenoveringarna dokumenteras på olika sätt för att hemförsäkringen ska gälla. Om du ändå tänker göra det själv så rekommenderas att du gör det du kan och överlåter den svåra biten till någon kunnig.

 

Vad är det som ska göras vid renoveringen?

Ibland pratar man om att man vill ändra på allt men ibland är det bara onödigt om allt ska rivas ner och byggas om från början om det inte verkligen behövs. Gör därför en inventering om vad som kan sparas, för då kan du lyxa upp de delarna som verkligen behövs bytas ut med de resterande pengarna. Det är smart att skriva ner vad som egentligen ska bytas ut för då får man en överblick över kostnaderna. Vet du inte vad du tänker ändra i badrummet så kan du börja skriva ner vad som stör dig mest, vad du hatar, vad andra tycker och vad du alltid drömt om.

 

Om du bestämmer dig att anlita en firma

Om du tycker att det är för jobbigt för dig och väljer att istället anlita en firma så bör du alltid välja en firma som har tillgängliga referenser. Be alltid om en skriftlig offert, som är oftast kostnadsfri, där kostnader som övertidsersättning, resekostnader och andra avgifter står specifierade så att du undviker tråkiga överraskningar kostnadsmässigt.

 

Vad du bör tänka på…

Innan du går in på specifika detaljer bör du ta reda på om det finns underliggande gömda problem för det kan tillkomma extra kostnader och vissa saker kan bli helt omöjliga att genomföra. Det är därför det är viktigt att vara medveten om något sådant finns, så tidigt som möjligt.

Du ska också se till att det finns tillräckligt med förvaring i badrummet efter renoveringen. Det är något som många glömmer bort, det kan göra stora skillnader längre fram då rummet blir mer praktiskt och lättare att underhålla och hålla snyggt.